Haryana, anız yakmak için köknar ağaçları sipariş etti

19 Ekim 2024 09:04 IST


Tarım bakanlığının bildiriminde, göçmenlerin mandis'teki ürünlerini e-Kharid portalı aracılığıyla iki sezon boyunca satamayacakları belirtildi. Haryana Başbakanı Nayab Singh Saini, çiftçilerin bunun farkında olduğunu ve bu tür uygulamalara (artık yakma) başvurmayacaklarını söyledi.


Haryana tarım departmanı, çiftlik yangını vakalarını azaltmak için, yanan mahsul artıkları tespit eden çiftçilere karşı FIR'ların kaydedilmesi yönünde talimatlar yayınladı ve ayrıca önümüzdeki iki sezon için mandis'teki mahsullerin e-Kharid portalı aracılığıyla satışına kısıtlamalar getirdi.


Gelişme, Çarşamba günü Yüksek Mahkeme'nin Pencap ve Haryana hükümetlerini anız yakmaya karşı etkili önlem alma konusundaki “başarısızlıklarından” dolayı geri çekmesinin ardından geldi. (PTI)

Perşembe günü, bakanlık, komiser yardımcılarına ve tarım müdür yardımcılarına (DDA'lar) (Narnaul hariç), kalıntı yakımına katılan çiftçiler için Meri Fasal Mera Byora'da (MFMB) kırmızı bir giriş işaretlemeleri emrini verdi ve ayrıca saha görevlilerinden bu kaydın yapılmasını sağlamalarını istedi. Hava Kalitesi Yönetimi Komisyonu'nun (CAQM) direktifleri uygulanarak, mevcut sezonda 15 Eylül'den bu yana pirinç kalıntısı yakanlar hakkında FIR kaydı yapılıyor ve cezai kovuşturma açılmasının takibi garanti altına alınıyor.

Cuma günü tarım bakanlığının bildirimi sorulduğunda Başbakan Nayab Singh Saini, Haryana çiftçilerinin ürün kalıntılarını yakmanın zararlı etkilerinin tamamen farkında olduklarını ve bu tür uygulamalara başvurmayacaklarını söyledi. Eyalet hükümetinin farkındalık yaratarak ve ürün kalıntısı yönetimi ekipmanı için sübvansiyon sağlayarak çiftlik yangınlarını kontrol altına almak için tüm adımları attığını söyledi.

Haryana'da anız yakma vakalarında azalma olduğunu söyledi. Ona göre Yargıtay da devletin çiftçilerini bu konuda takdir etti.

Son zamanlarda Yüksek Mahkeme, Pencap ve Haryana hükümetlerini anız yakmaya karşı etkili önlem almama konusunda “başarısızlıkla” eleştirmiş ve her iki eyalette de çiftlik yangını vakalarındaki artışın altını çizmişti.

Yüksek Mahkeme ayrıca 23 Ekim'de Haryana Genel Sekreteri'ni “yalnızca uyumsuzluğu ilan etmekle kalmayıp aynı zamanda ihlal edenlere karşı sıkı önlemler alması” için de çağırdı.

Cuma günü, 10'u Karnal'da olmak üzere 26 anız yakma vakası kaydedildi ve bu sezon eyaletteki toplam vaka sayısı 627'ye çıktı. Şu ana kadar Kaithal 117 vakayla listenin başında yer alırken onu Kurukshetra'da 89 ve Karnal'da 67 vaka izledi.

Karnal'ın tarım müdür yardımcısı Wazir Singh, departmanının halihazırda çiftlik yangınlarının meydana gelebileceği hemen hemen tüm alanları kapsayan çeşitli bilinçlendirme kampları düzenlediğini ve çiftlik yangın vakalarının azaltılmasını sağlamak için en az 450 ekibin sahada bulunduğunu söyledi. MFMB portalında tüm vakaların kırmızıyla işaretlendiğini ve dokuz vakanın kaydedilip toplandığını söyledi ₹Perşembe gününe kadar ihlallerden dolayı 1,07 lakh para cezası. Ambala'da, ₹82.500 para cezası kesildi ve 36 davaya kırmızı bayrak takıldı.

Karnal Komiser Yardımcısı Uttam Singh, çiftçilere anız yakmamaları çağrısında bulundu.