Ganderbal’deki Büyük Göllere yürüyüş zorlu ama tatmin edicidir

Unutulmaz, zorlu ve heyecan verici; 48 yaşındaki Afzal Lara ve 44 yaşındaki mühendis arkadaşı Yasir Saraf, Keşmir’deki Büyük Göllere yapılan yürüyüşü böyle anlatıyor.


Yetkililer ve tur operatörlerine göre yürüyüş, irili ufaklı vadilerden, geniş meralardan, bozulmamış çayırlardan ve onlarca dere ve gölden geçiyor. (HT fotoğrafı)

Yürüyüşü keşfetmek için rehberleri ve binicileriyle yola çıkmışlardı. 85 km’lik parkuru 21 saat yürüyerek kat etmek dört gün üç gece sürdü. İnsanların genellikle yolculuğu yaklaşık bir hafta içinde bitirdiğini söylüyorlar. Bu hevesli yürüyüşçüler yolculuklarına Eylül ayının ilk haftasında Sonmarg çayırlarından başladı. Dört gün sonra Naranag’a vardıklarında duygularını saklamakta zorlandılar.

Keşmir’in merkezindeki Ganderbal bölgesindeki dağ ormanları ve dağlarındaki bu göller, son zamanlarda yerli ve yabancı yürüyüşçülerin ve turistlerin ilgisini çekiyor. Yerel yürüyüşçüler bile bu gölleri keşfederek günler geçiriyor.

Cerrahi ekipman satan ve hobi olarak yürüyüşe çıkan Lara, “Bu sadece heyecan verici değil, aynı zamanda ustalaştığımız zorlu bir görevdi” dedi. “Keşif dört gün içinde tamamlanırsa bu çok zorlu bir görev olacak. Normalde yedi gün sürer. “Yürüyüşün tamamını sadece 21 saatlik yürüyüşle tamamladık” diyen Erdoğan, bölgeyi ziyaret etmek için en iyi zamanın temmuz ve ağustos ayları olduğunu sözlerine ekledi.

“Yolda yerli ve yabancı yürüyüşçülerle karşılaştık. Bazılarının yanında yerel rehberler vardı, birçok yabancı ise harita ve GPS kullanıyordu.”

Saraf, yürüyüş gezisini unutulmaz olarak nitelendirdi. “El değmemiş doğayı yakından görmek için her insan hayatında bir kez yolculuğa çıkmalı. Son üç yılda birçok yere seyahat ettik ama bu bambaşka bir deneyimdi” dedi.

Yetkililer ve tur operatörlerine göre yürüyüş, irili ufaklı vadilerden, geniş meralardan, bozulmamış çayırlardan ve onlarca dere ve gölden geçiyor. Yolculuk en az bir hafta sürüyor. Ancak bazı deneyimli yürüyüşçüler bunu dört ila beş gün içinde yapabilirler.

Gezinin bir parçası olan, karla beslenen ünlü bozulmamış göller Kishansar, Vishansar, Gadsar, Satsar, Nundkul ve Gangbal’dır. Bu göllerden bazıları ünlü alabalık türlerine de ev sahipliği yapıyor. Yürüyüşçüler, 3.500 ila 3.800 metre rakımlardaki bu göllerde sık sık balık tutma ve damak tadını şımartma fırsatı buluyor.

“KGL, yerli ve yabancı yürüyüşçülerin ilgisini çekiyor. Jammu ve Keşmir turizm departmanından bir yetkili, “Önümüzdeki yıllarda bu gölleri daha fazla insanın ziyaret edeceğini umuyoruz” dedi.

“Birkaç yıl önce bölgedeki pek çok yer turistlere ve yerli halka kapatılmıştı. Artık kısıtlamalar hafifletildi ve insanlar yeni destinasyonlar keşfediyor” dedi.

Turistlerin ve yürüyüşçülerin bölgeyi keşfetmesine yardımcı olan bir işletmeyi işleten genç girişimci Sonmarg’daki Gagangeer’den Sadam Hussain, yerel halkın da doğa yürüyüşüne yoğun ilgi göstermeye başladığını söyledi. “Yolculuğun başlangıcından zirvesine kadar yürüyüşçüler için her şeyi kolaylaştırıyoruz. KGL en güzel trekking deneyimlerinden birini sunuyor. Normalde gruplarımızın çoğu Pune, Maharastra ve çevre eyaletlerden geliyor. “Bu yıl her biri 100’ün üzerinde kişiden oluşan 13 ila 14 grup aldık” dedi ve trekking lojistiği düzenleyen yaklaşık 6 ila 7 şirketin bulunduğunu ekledi.

Son zamanlarda hükümet, bazıları Kontrol Hattı yakınındaki köylerde bile olmak üzere 75’ten fazla yürüyüş rotası açtı. Yürüyüşçülerin normalde kapalı olan alanlara girmesine izin verildi.

Çoğu uzak yerler ve ormanların derinliklerindeki yürüyüş parkurları macera arayanlara, yürüyüşçülere ve turistlere heyecan verici bir deneyim sunuyor.

Pathfinder yürüyüş grubunun bir parçası olan Keşmirli yürüyüşçü Celal Jeelani, dağ ormanlarının içinden geçen bölgenin düzenli yürüyüşçüler için en uygun yer olduğunu söyledi.