Çita ölümleri: Madhya Pradesh baş bekçisi transfer edildi

Bir yetkili, Madhya Pradesh’in baş yaban hayatı sorumlusu ve Kuno Ulusal Parkı (KNP) Çita Projesi başkanı Jasbir Singh Chauhan’ın Pazartesi günü Delhi’de çitaların son ölümleriyle ilgili bir yönlendirme komitesi toplantısının ardından transfer edildiğini söyledi.


Son dört ayda KNP’de üçü Hindistan doğumlu yavru olmak üzere sekize kadar çita öldü (dosya fotoğrafı)

Hükümet emri, “JS Chauhan baş orman (üretim) koruma görevlisine transfer edilirken, Hindistan Orman Hizmetleri (IFS) memuru Aseem Shrivastava yeni baş yaban hayatı müdürü olarak atandı.”

Her ikisi de Afrika çitaları olan Tejas ve Suraj adlı iki çitanın yakın zamanda telsiz tasmalarının neden olduğu cilt aşınmalarından kaynaklanan septisemi nedeniyle KNP’de ölmesinin ardından, Sheopur bölgesindeki KNP’de çita izleme hakkında sorular gündeme geldi.

Çita Görev Gücü başkanına göre, Cuma günü vahşi doğada ölü bulunan üç yaşındaki çita Suraj, telsiz tasmasından derisinde oluşan sıyrıklar nedeniyle kan zehirlenmesinden öldü. Dört yaşındaki Tejas ise iktidar mücadelesi şüphesiyle KNP’de öldü.

Ancak Chauhan, eski Ulusal Kaplan Koruma Kurumu başkanı Rajesh Gopal başkanlığındaki yönlendirme komitesinin tüm protokollerini takip etmelerine rağmen enfeksiyonun nasıl ortaya çıktığı hakkında hiçbir fikri olmadığını söyledi.

Çevre bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, çita ölümlerinin doğal nedenlerden kaynaklandığını ve radyo tasmalarından kaynaklanan enfeksiyon ölümlerine ilişkin raporların “bilimsel kanıtı olmadığını” söyleyerek herhangi bir yanlış yapmayı reddetti.

Bu arada bir yetkiliye göre toplantıda ayrıca, ıslak ve nemli hava koşulları nedeniyle telsiz tasmalarının takılı olduğu boyun bölgesinde enfeksiyon görüldüğü bildirilen tüm çitalarda tıbbi muayene yapılmasına karar verildi.

“Bütün çitalar yeniden yakalanır ve tıbbi olarak incelenir. Tasmanın çıkarılması veya değiştirilmesine ilişkin karar, kaç çitanın enfekte olduğuna bağlı” dedi ve Afrika ve Hindistan’daki hava koşullarının çok farklı olduğunu da sözlerine ekledi.

“Uzun yağmur mevsimi, sinekleri çeken ve ağırlaşması septisemiye yol açan dermatitin bir nedenidir” dedi.

Güney Afrikalı bir veteriner olan Adrian Tordiffe, Pazar günü Kuno’nun Hintli bilim adamlarının ve yetkililerinin Güney Afrikalı bilim adamlarını “karanlıkta el yordamıyla” bıraktıklarını iddia etmişti.

“Güney Afrika çitaları çok iyi durumda Hindistan’a nakledildi. Hepsi Kuno’ya getirilmeden önce ve getirilirken yaban hayatı veterinerleri tarafından izlendi” dedi.

Daha önce Çita Komitesi toplantısına davet edilmeyen Tordiffe, Pazartesi günkü toplantıya katıldı. “Son dakika bir telefon aldım ve özellikle aktif katılımımızla anlaşmanın şartları hakkında görüşmeler yapıldı” dedi.

Ayrıca Okuyun: Sekizinci Çita MP’de Kuno Park’ta Öldü; Birlik Bakanı, “Yer değiştirilmeyecek” diyor

“Uluslararası uzmanlara, yönlendirme komitesindeki tartışmalara aktif katılımları garanti edildi. Ve Hintli ve Güney Afrikalı veterinerler arasında daha iyi bir iletişim olacağını” ekledi.

KNP’de son dört ayda üçü Hindistan doğumlu yavru olmak üzere sekize kadar çita çeşitli hastalıklardan öldü. Namibyalı bir çita dişisinin üç yavrusu sıcak çarpması ve yetersiz beslenmeden öldü.

KNP’de şu anda 15 çita var – dördü kapalı alanda ve 11’i vahşi ortamda. Bir çocuk annesi tarafından reddedildi ve orman görevlileri tarafından bakılıyor.

Mayıs ayında Yüksek Mahkeme, çita ölümleriyle ilgili endişelerini dile getirdi ve merkezden, menzillerini diğer eyaletleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi düşünmesini istedi.


  • YAZAR HAKKINDA


    Bhopal’da kıdemli bir muhabirdir. Yüksek öğrenim, sosyal konular, gençlik meseleleri, kadın ve çocuk gelişimi, spor, iş ve sanayi ile ilgili meselelerle ilgilenir. …ayrıntılı olarak görün